f.o.l.l.o.w.e.r.s

Tuesday, June 7, 2011

Ayah~

It's been 11 years, we miss u soo much dad~

Kalau ayah nk tau, skang Dibah dah keje. Sambil tu dibah wat part time Master. Pastu Dibah da ade calon menantu utk ayah. As u know, Dibah da tua and da sesuai kawen. So jgn marah tau! Hehe. Die baek org nye, cool cm ayah. Kalau diizin Allah, thn depan kami kawen. Kan best klu ayah ade. Boleh wali kan Dibah. Ayah jgn risau, die bleh jge Dibah, InsyaAllah.

Kalau ayah nk tau, anak ayah ade yg bakal jd doktor. Sape lg klu bukn anak ayah yg degil, Mirah. Hehe. Skang die tgh amik medic kt UiTM. Lg 3 tahun abis laa, tp tu bru degree. Anak ayah tu nk smbg smpai Master. Nk jd doktor pakar kate nye. Die nk jd doktor pn sbb ayah laa. Disebabkan die degil dan pandai sgt, laki takut nk ngorat die. So die single laa lg. Hehehe.

Kalau ayah nk tau, Efah skang wat degree Account kt UIA. Spt yg ayah tau, anak ayah yg sorg ni alim skit. Sesuai laa dgn tmpt blaja die. Hehe. Tp sian kt die, lari skit dr course yg sepatutnye. Nasib die bleh bwk. So tak de masalah. Haa, yg sorg ni pn single jgk. Dlu die ade boyfren, mase skola. Bdk tu baek sgt2, alim warak lg. Tp mgkin dorg lbh selesa berkawan. Mane tau kot2 ade jodoh dorg nnti kan. Sejuk kubur ayah. Hehehe. Sejak Dibah keje, Efah laa byk tlg mak settle kn hal2 rumah. Die sorg pemandu yg cekap jgk, so ayah jgn risau laa klu die ni bwk kete ke hulu ke hilir. Hehehe.

Kalau ayah nk tau, anak ayah yg no 3 bru je sem 3 kt UiTM Kuala Pilah. Die amik sains, same cm Mirah. Nisah ni abis ikot ayah sbb die pandai masak. Badan die sihat laa jgk. Die masak sedaaaappp! Kalau ayah ade, mst ayah bleh sesihat die. Hehe. Kalau bab masak2 ni, mmg mak serahkn kt die sbb die lg cekap dr mak! Hehe. So far, belajar die okay. Bakal ikot jejak mirah, tp die nk jd pharmasist kot. InsyaAllah.

Kalau ayah nk tau, anak laki sulong ayah berjaya masuk matrix. Bakal engineer tau. Die masuk matrix UIA. Tak tau laa cane, hrp2 die bleh laa sesuai kn diri dgn suasana universiti. And Dibah harap die matang cepat. Kalau ayah nk tau, Ammar ni tggi menggalah. Tggi dr org lain and ramai ingat die da keje. Muke sebijik ayah. Bile blk kpg, sume teringat ayah. Hehe. Nmpk sgt ramai rindu ayah. Sejak die ade lesen ni, rajin jgk die bwk mak pegi mane2 klu Efah takde. Hehe. Kalau ayah nk tau, die ni degil laa jgk org nye. Still manja and tak fikir pjg. Ye laa, muda lg, laki plak tu. Ayah pn phm kn die ni cane. Kalau bab bergaya tu, haa, bg laa kt die. Abis ikot ayah! Hehehe.

Kalau ayah nk tau, Ameer skang dah form 2. Die skola asrama kt Bagan Datoh. Skola sains lg. Hehe. Ayah jgn risau, sume anak2 ayah pandai2, kecuali Dibah laa. Hehehe. Anak ayah yg sorg ni, baek sgt, alim plak tu. Die laa plg byk tolong mak. Dan die laa yg plg byk doa utk ayah, tak pernah missed! Alhamdulillah.

Kalau ayah nk tau, anak bongsu ayah tu nk UPSR thn ni. Mak laa org plg risau sbb die relax je. Kt umah bukn nk study sgt! Main game, main FB. Buku susah sgt nk bukak klu kt umah. Hehe. Tp cikgu ade jgk ckp pelajaran die semakin meningkat. Hopefully bleh laa die score UPSR nnti.

Kalau ayah nk tau, mak jage kitorg dgn penuh sabar. Mak tak pernah kedekut nk bg kitorg ape2, pendek kate, sume permintaan kitorg die cuba tunaikan. Kitorg untung sgt dpt mak mcm tu. Ayah pn patut bangga dpt isteri mcm tu. She's one in a million. Kitorg bersyukur sbb rezeki mak slalu ade utk kami. Tmpt mak mmg kt syurga, insyaAllah. Alhamdulillah, mak da beli rumah and kereta. Ade hikmah mak amik lesen dlu and continue bukak tadika. Lps ayah takde, mak sgt kuat semangat jage kitorg. Rezeki mak pn melimpah ruah, org kte tu rezeki anak2 yatim. Sbb mak jgk laa kami belajar tggi2, die yg bg kitorg semangat! We proud of her. Kalau ayah ade, mst bleh tgk sume ni bersama mak.

Ya Allah, kau tempatkan lah roh Ayah ku dikalangan org2 yg beriman. Kau ampuni lah dosa2 Ayah ku. Al-Fatihah.


We missed u so much Ayah.


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

8 comments:

ღ izzy is me ღ said...

sedih..teringat arwah mama izzy..

dba said...

sama2 sedekah doa dan Al-Fatihah ye. =)

wosh hajiwa said...

jgnla wat aku ceni dibaaaa huuwwwaaaa! al-fatihah buat ayah kau.. solute ketabahan korg sekeluarga! moga bertemu nnti semua kat sana! :))

dba said...

aku tau, ko pn mst rindu arwah ayah ko kn? Al-Fatihah utk dorg. lately ni agk touching skit. ye laa, aku da sibok2 pk psl kawen thn dpn. haih. sdey siot! huhuhu.

Ummi Fifie said...

diba..nak nanges la bace story ko...ko sbgai yang sulong paling banyak berkorban utk keluarga ko..pasti ko akan dapat ganjaran dari Nya nanti, jgn risau...aku mmg salute mak ko..berjaya didik anak2 dia tanpa suami...smua berjaya...aku pun tak terbayang mcm mane nak hidup tanpa suami,anak baru sorg je niehh..pe pon,mak ko mmg hebat..Allah tu maha Adil, dia tak akan membebankan sesuatu yg kita tak mampu buat...aku doakan ko cepat2 kawen..tak yah tggu tahun dpn pon tak perr, tahun ni jalaann..rezeki makin banyak lepas bernikah tau..percayalah...dapat anak lagi bertambah-tambah..he he he...anyway, miss u!take care..kem salam kat mak ko...

dba said...

Aku pn rase bersyukur sbb masih mampu buat sume benda dr sume segi. Alhamdulillah. mak aku org plg byk berjasa and tolong kami adik beradik. mmg x terbalas jasa die. Allah je yg mmpu. soal kawen, aku xnk terburu2. wat mse skang, byk benda nk kene pk lg. tmbh2 aku bru stat blaja. insyaAllah, moga Allah permudahkn sume nye. planning tu dah ade. doa2kn utk aku ye. btw, miss u too. ko pn take care jgk. nth bile laa nk jmpe ko and anak ko. hehehe. ^_^

~butterfly~ said...

Semoga roh ayahmu di tempatkan di kelangan orang-orang beriman...amin

Dib....insyaAllah dari kejauhan Ayahmu dapat melihat kejayaan anak-anaknya..

~proud of u~

dba said...

Amin =)

thanks dear~ =)