f.o.l.l.o.w.e.r.s

Monday, August 15, 2011

about BRACES~

salam to all.

hehehe. sje update blog sbb aku rse nk share something psl braces. hehehe. oh! aku stat pakai braces bulan Jun 2011. kire baru 2 bulan laa aku pakai braces ni. so far, seronok sbb aku nmpk perubahan pd gigi aku. suke sgt!! sakit tak? hoiii! soalan ape tu? mesti laa sakit. sakit hati sbb tak bleh makan MACAM2!! T_T

so, 1st month aku pakai braces, aku pakai kaler biru, tp more to turquoise laa. 


haa. cmtu laa rupenye gigi aku. tp korg bayangkn laa aku pakai besi tu belah atas je. belah bwh tu tak sure lg bile. maybe lepas raya baru pasang besi belah bawah plak. hehehe. 

masuk bulan ke2, Doc nasihat aku cabut gigi geraham bongsu aku. errkkk!! cuak tak dgr? CUAK kotttt!!! tp nasib baik laa time cabut tu Doc bius and sepatutnye aku cuti. konon2 mintk cuti tkt sakit yg teruk smpai tak bleh wat keje. hehehe. but due to some reason, aku kene keje. punye laa dok berdoa supaya tak sakit. and Alhamdulillah. mmg tak sakit pn. aku CUAK sbb org ckp klu cabut gigi geraham bongsu ni SAKIT GILE and bleh DEMAM. hmm. Alhamdulillah, aku KUAT! hehehe. ^_^


lebih kurang besar ni jgk laa gigi aku aritu. gmbr credit to Google.

so, after cabut gigi tu, kaler kt besi tu tukar kpd merah tau. haaa. meletop!! eh, tibe2! hehehe.

haa. cani laa kaler gigi aku skang. oh! korg bleh klik kt sini utk kaler2 braces korg! hehehe.

so, next appointment aku mggu ke2 raya. so aku plan nk wat kaler oren, tp mcm nk kaler purple, tp nk kaler hitam jgk! eh, pink pn nk try jgk! waaaaaaaaaaa. stress!!!!!!!!!!!! hahahaha. and utk nxt appointment ni, Doc ckp maybe kene cabut gigi geraham yg lg sebelah! so, just get ready je laa kn. waaaaaaaaaaaaa. T_T

haa, amik kau! sume kaler aku try. hehehe. takpe, lame lg aku kene pakai besi ni. menurut kte Doc, lebih kurang 2 tahun jgk laa. sbb gigi aku agk teruk jgk berterabur nye. hehehe.

so, lepas pakai braces ni, of kos berus gigi pun aku kene tukar dari MEDIUM kepada SOFT. bg aku, agak tak puas pakai berus soft tu sbb rase mcm tak gosok gigi plak. tp kalau gigi kau tgh sakit, sedap je rase malah rase laa sume daki telah hilang dgn jayanye. T_T


lg 1 berus gigi yg org pakai braces perlu ade adalah spt diatas. itu utk menanggalkan dan membuang sisa2 dan daki2 di celah2 besi ngn gigi kite ye adik2. hehehehe.

nape aku pakai braces? well, bg sape2 yg kenal aku, maka tau laa cane gigi aku. even ade org ckp "berterabur tu laa pemanis nye", tp aku rse nk bg elok skit laa gigi aku ni. sbb dr kecik mmg teringin nk wat. bile da ade duit sendiri ni, bru laa menjadi kenyataan. Alhamdulillah. ^_^

okay laa. nnti aku update lg psl gigi aku ni. eh, mcm ade org bace eh! takpe laa, blog aku kaan, suke ati aku laa. hehehehe.




p/s: happy 14th month together! love u so strong~




3 comments:

Nisa said...

adib, ko buat sume org rase nk pakai braces lah! hehehe.

~butterfly~ said...

haha..dib kaler hitam mcm rongak ek?
pakai masa nak tanggal braces la kan..

pasni aku nak pakai pepel..jom pakai :D

dba said...

nisa: hehehe. klu gigi da okay, xyah laa pakai. klu gigi terabur cm aku, bleh laa. hehehe.


umi: tu laa, nmpk cm rongak! hahaha. tp okay je klu nk try. hehehe. alaa, aku nk pakai oren dlu!!! hehehe.