f.o.l.l.o.w.e.r.s

Friday, April 27, 2012

2 mggu dlm dilema~


Salam to all.

Lame jgk aku senyap kan? Hehe. Meh aku nak share something. Aku tak tau laa korg leh wat panduan ke tak. Hahahaha.

Last 2 weeks, aku gi interview. Post Research Analyst. Takyah laa aku mention name company utk menghormati mereka yg berkenaan. Keje ni recommend by Mr.Fiance’s friends. At the 1st place, aku apply sebab aku mmg nak try new environment and new task. Seriously aku agk sdey sbb increment tak berapa memberangsangkan. Bonus dah gempak, cukup laa nak buat deposit benda2 penting utk my wedding preparation. But increment laa tak best sbb duit tu laa aku dpt bulan2 kan. So from that laa aku rase cm nk tukar keje. Really need more MONEY! Yeah, mase tu mmg fikir MONEY is EVERYTHING!

Then, lps hantar je resume, esoknye Boss tu call. Die interview dlm fon je and set date utk interview face to face. Mase tu aku tak pasti lg aku dpt ke tak. Tp the way Boss tu ckp memang aku dpt. Aku pn pegi laa interview pd hari yg dijanjikan. Yeah, the interview is for formality je. And guess what? Aku mmg dpt pun keje tu. Mule2 tau tu, aku bersyukur sgt and aku rase tu rezeki aku nak kawen. Seronok sbb company bru tu bleh bg gaji yg aku demand. Sebelum berbincang dgn Mr.Fiance and tnye pendapat kwn2, aku pnye decision is to accept the offer. And of kos aku mintak Letter Offer (LO) sebelum aku tender. Klu ikotkn Boss tu suro aku tender dlu, tp nasib laa aku waras lg. Aku tggu LO and aku tnye laa bile bleh dpt. Yg Boss tu plak asik laa dok tnye dah tender ke blum smpai aku naik rimas!

Nak dijadikan cerita, kwn Mr.Fiance ni mmg keje situ, bf gf tp gf die da benti laa. So yg tggl bf die je. Aku tak salahkn dorg pun malah aku berterima kasih sbb byk tolong and bg info kt aku psl keje tu. Si gf ni ade cite cane situasi keje kt situ. Mule2 aku tak de laa nk amik port sgt. Tp lame2 benda yg die cite tu buat aku fikir byk kali jgk laa sebelum aku btul2 buat keputusan. Antara faktor yg aku rase susah nk tolerate ialah:


  • Boss --> die okay cume die suke push, emo & marah2. Sbb ni jgk si gf tu berhenti and majority staff berhenti. Pdhal dlm ofis tu hanye 4 org pekerja je, I mean utk unit tu laa. Mase aku dtg interview, ade sorg je staff which is Mr.Fiance’s friend, tp mase tu die MC. So mmg kosong laa ofis tu. Aku pelik jgk tp mls nk tnye. Bile da tau cite sebenar, baru laa aku phm. Mase interview, die ade ckp jgk, if die marah2 ke die mintk maaf awal2 atas alasan mgkin die tak cukup tdo or ade problem kt umah ke. Dlm hati aku, nonsense laa Boss ni. Mane bleh cmpurkn hal ofis dgn personal. Gile tak professional!! TAK CUKUP TDO?? PROBLEM KT UMAH?? Bullshit! Infact, lps aku ckp aku decline job offer tu, bertalu2 sms masuk marah2 aku. Die ckp aku buang mase die laa, die malu laa. Aku admit salah aku and aku dah mintak maaf kt die. Korg rase laa kn, Boss perlu ke bersikap mcm tu? Pls tell me!


  • Working hours --> keje kt situ kene masuk pkul7.30 pg and habis keje pkul7.30 ptg. Means 12hrs laa aku kene keje. For me, aku okay je. Sbb kene tggu market close laa, itu laa ini laa. For me it’s okay sbb keje skang pn lebih kurg je. And Boss tu tau aku tgh wat MBA. So die kte die bleh bg release awal CUME gaye die ckp tu plg awal bleh release ialah pkul6 ptg. Kelas aku pul6.30 dah stat. Tu blum nk menempuh jem bagai. Bile aku fikir byk2 kali, mcm susah jgk laa. Blum keje lg bleh laa ckp kan, takut nnti dah keje lain plak jd nye. Tmpt keje skang, sgt flexible and senang nk kawtim dgn teammate if aku ade kelas. 


  • Belanja --> bile kire2 balik, bagi aku takde beza nye pun infact aku rase lg mahal kt tmpt baru. Tmpt keje skang, aku byr parking rm3 sehari. Minyak klu isi rm50, boleh tahan seminggu termasuk pegi kelas. Makanan standard laa, kdg mahal kdg murah mengikut selera. Hehe. Tp klu kt tmpt bru, kete kene park kt Midvalley and takde season pass. Klu park kt situ mau kene rm15 sehari, kalau sebulan??? Uish! Byk tuuuu! Even minyak save byk, tp blum tentu jgk sbb aku kn kene gi kelas. Jauh jgk laa klu dr Mid tu even bleh lalu tol, tp DUIT lg!! ye tak?? Hmmm. Kalau bab makan plak, tentu2 laa kt Mid tu range harge bleh tahan kn. Nasib bab makan aku tak kisah sgt. Hehehe. Aku rase mcm gaji baru tu byk habis kt parking je. Huuu~ 


Cukup laa 3 faktor yg aku ade ni utk menyokong decision aku. And decision aku buat ni lebih kepada memikirkan STUDY and WEDDING PREPS. Seriously bile tnye pendapat beberapa org, majority ckp habis kan study and fokus kt wedding dlu. Jgn tambah stresss yg ade skang dgn stress yg lain. It’s true actually. Aku tak dpt nak buat solat Istikharah sbb aku period. Tp aku tetap berdoa dan berharap ini jln yg terbaik buat aku. InsyaAllah ade rezeki aku dikemudian hari. Aku yakin dgn kuasa Allah.

So, another reason why I stay kt company tu of kos sbb kwn2 jgk. Aku tak rase aku bleh dpt environment mcm skang. Yes aku admit yg aku berada di dlm comfort zone! And aku sgt payah nk keluar even hati ni meronta2 nak try keje baru. To be honest, kerja baru tu sgt super duper interesting and related to my study. But to face the stress and uncomfortable working environment is not good for bride to be! *tibe2* Hahahahaha.

Okay, itu laa dilema yg melanda aku sejak kebelakangan ni. Hehehe. Alhamdulillah dah kembali tenang. Aku hrp Allah tetapkan hati aku ni. Berikan aku kesabaran yg tinggi utk menempuh segala dugaan. InsyAllah.

Kt bawah ni picture ofismate aku. Hehehehe. Meriah kaaann??



To Mr.Fiance's friends: I'm really sorry. And thanks for your help! Really appreciate it. Jgn sbb ni korg taknak kwn dgn kami ye. Sorry again.



p/s: Dear Cha, pls add my Facebook!=)



[notaku: okay. jiwa dah tak kacau. boleh laa aku smbg review e-day and update wedding preps]





8 comments:

Saifullah Azmi said...

Adib,

Yes, sometime we thought that the other side is greener,

Well, yes.

Depend on your patience to seek the job you love.

I was also in dilemma.

Sometime, it's not the job that we cannot handle.

But others particulars thing, management, salary, increment.

Yup, I'm one of the fakap staff which increment is like shit and I did mentioned it to the management.

But, you know. Giving excuse and think tonnes of crap.

I knew what it feels.

cha said...

good for you dear. nasib baik u tak resign awal-awal. giler apa dapat bos emo cmni.hal rumah bawak ofis pastu marah staff? wtfish! takpela u byk lg peluang u. who knows u will get better offer kat tempat lain kn. ok nanti i add ok ;-)

Diyana said...

hurm~
tp kan, kat Mid still ada tempat mkn yg affordable...
rm3.50 utk nasi, ayam & sayur...
standard~

a.d.i.b.a.h said...

Epul: tu laa. Aku dah suarakan kt boss aku. They didn't give me anything (projek) sbb aku tgh study. Dorg tkt kaco study aku. For me klu kite x cube mane kite nk tau kn? Abis tu smpai bile aku nk wat keje yg same? Aku dah suarakn sume nye. Boss da promise to do something lg2 on gaji. Sbb gaji aku xsame dgn level goo yg lain. Boss pn terkejut. Huhu.

Cha: tau xpe. For me, boss yg professional die xkn buat mcm tu kn. Haih. Okay dear. U just klik kt link tu ye. Hehe.

Diyana: hehehe. I know! Itu laa tmpt mainan sy since Mid bukak. Sekangkang kera je kot. Hehe. Cume xthn byr parking laa. Huuu.

Diyana said...

2 laa...duit parking sehari je dh boleh buat duit mkn 2,3 hari

a.d.i.b.a.h said...

Tau xpe dear. Xnk laa bazir. Even ade public transport pn cm xmembantu sgt. Elok2 5min bleh smpai jd 20min plak kn. Hehe.

Cik Zimie said...

diba, kalo rasa dah selesa situ, jangan pergi tempat lain.kita jugak mcm awak diba.hati meronta gila nak keluar dari ofis ni tapi memikirkan 'comfort zone' ni tak mungkin ada di mana2.so kita stay.haha boleh gitu.kena positif ok :)

a.d.i.b.a.h said...

betul tu Zimie. i just need to finish my study and kawen dlu. itu lg penting. xpe laa, percaya rezeki tu ade cume bukn yg ni. Allah dah tetapkn utk stp hambaNya kn. bukn sy xberusaha tp perlu jgk ade keserasian. klu x nnti lain jd nye. hehehe. btul Zimie, think positif je. :)