f.o.l.l.o.w.e.r.s

Tuesday, September 4, 2012

dah boleh kawen!

Salam semua.

Last aku update blog ialah 2 hari sebelum Hari Raya Aidilfitri! Hahaha. Gile lame aku menyepi. Bukan menyepi sgt pun, aku ade je kt Instagram. Sape follow aku kt situ, konfem tau ape perkembangan aku skang. Maaf laa klu annoying. Just klik unfollow je k. Hehehe.

Okay, today aku nk update laju2. Update ala2 mcm Dhiera update. Hehehe. So, layan kan je laa. Untuk catatan dan kenangan. Hehehe.

Baju Nikah
Alhamdulillah. Dah siap for both of us. Puas hati dan berbaloi. Aku recommend Bak House of Tailoring. Aku gi yg kt Jalan Gombak tu. Bak ni byk branch. Mr.Fiance tak lepas2 puji baju aku. Dan ade laa jugak perasaan tibe2 tak sabar nk menikah ! Hahaha. *gatal* Overall, kami & family sgt puas hati and tak sabar nak tunggu hari kejadian. Buat mase ni, baju simpan kt bilik mak. Sbb nak elak dr try byk2 kali! Hahahahaha. *tumbuk diri sendiri*

Batal Air Sembahyang
Both pnye dah beli. Ring for groom and rantai tangan for bride. Alhamdulillah, hrge berpatutan sgt. Suke! Hehe.

HIV Test
Semalam (3/9/12) kami pegi buat HIV test kat Klinik Kesihatan Setapak. Alhamdulillah, we are free from HIV! Boleh kawen dah! Hehehe. *gatal lagi* Oh ye, fyi, kt KK Setapak tu, kene buat appointment dlu, walk in appointement. Bukan by call. Review for KK Setapak, semlm hari Isnin, mungkin ramai yg tggu utk ke KK instead of Klinik Swasta, maka org SANGAT RAMAI! Berlaga2 bontot jgk laa. And KK ni tak systematic sgt laa. Kelam kabut. Kejap kene gi sini, kejap kene gi sane. Smpai aku risau urin aku bertukar dgn org lain. *errkk*

Borang Nikah
Semalam jgk, kami ke pejabat agama. Kami ni mmg dgn CONFIDENT CONFIRM bahawa kami ni org KL sbb based on alamat tmpt tinggal. So, kami menuju ke JAWI dlu berhadapan dgn Masjid Negara. Sesampai nye kami kt kaunter tu, kami bgtau nak amik borang nikah. Org tu tnye alamat rumah aku and konfem aku org KL. Hehe. Bile die tnye Mr.Fiance plak, alamat mmg KL. Disebabkan Gombak tu kawasan yg besar dan sempadan dgn Selangor, jd org tu tnye plak psl bayaran cukai pintu. Bile Mr.Fiance call ayah die and ayah die telah mengesahkan yg cukai pintu dibayar di Majlis Daerah Selayang. Makanye, Mr.Fiance adalah bukan org KL laa. Kami kene laa lari ke Taman Keramat plak. Kami ke Pejabat Agama Islam Daerah (PAID) Gombak, btul2 berdepan dgn Texas Instrument pnye building. Jadi, jmpe dgn org PAID Gombak and amik borang. And settle! Skang dlm proses utk mengisi plak. Huuu~

Wali
Aku ade issue dgn wali sebenarnye. Kpd sesiapa yg tak tau, aku ni dah takde Ayah. Jadi, decision pertama kami utk jadi wali ialah Atok aku, Ayah kpd Ayah aku. Klu mengikut turutan, selepas Ayah aku, wali yg layak adalah Atok aku. Tp disebabkan Atok dpt gi Haji tahun ni, risau takut tak sempat nak settle before Atok gi Haji. Maka aku mintk izin Atok, nk pakai adik lelaki aku gantikan die sebagai wali. Ye laa, org tua kan, tak nak die kecik hati. Tu yg aku tnye Atok dlu. Lepas Atok bincang dgn Imam kt tmpt die, Atok izinkan pakai adik aku. Makanye aku lega laa skit kan sbb dpt jadikan adik aku sebagai wali if let say borang tak sempat settle before Atok gi Haji. Tapi semlm, org pejabat agama tu ckp, kene dahulukan Atok. Klu boleh uruskan cepat sebelum Atok gi Haji. Aku dah terkedu dah. Bincang2 dgn Mr.Fiance, die ckp die try settle kan borang die secepat mungkin which is aku yakin takkan siap cepat. Maklum laa, kami ni akan fully utilized kan weekends je. Weekdays mmg tak sempat nak menyelit. And aku akan tnye tok kadi aku jgk nnti. Kot2 laa tok kadi kate tak kisah janji ade wali. Hehehe. Risau jgk. Klu tggu Atok balik dr Haji, boleh je cume mungkin akan kelam kabut. Mase tu tinggal lagi beberapa minggu je. Tengok laa cane. Harap dipermudahkan.

Kad Kahwin
Janji 1st draft adalah semlm. Tp aku bru dpt hari ni. Nasib aku tak mengamok ! Hahahaha. Alhamdulillah, 1st draft was okay. Cume ade beberapa kesilapan. Paling tak bleh blah skali, bdk tu bleh ikot bulat2 map yg aku lukis tu. Dah laa map bodo2 je mase tu. Aku mati2 laa ingat die akan google tmpt tu and tmbh laa landmark ape yg patut. Tp NON HADOOO. Pasrah je laa. Aku dah btulkan map tu. Huda pesan suro tgk btul2 even da byk kali draft. Sbb bile die dah btulkan yg tu, salah yg ni plak. Haa, tak nak laa cmtu. Haih. So as of now, kad dah ok. InsyaAllah once lepas konfem je, 2 minggu siap or maybe more. Aku tak kisah janji siap sebelum pertengahan Oktober. Hehehe.

Rumah
This is unexpected plan. Dlu mmg ade plan nk beli rumah before kawen. Tp bile tgk harge rumah, mmg nak nangis sbb tak mampu nak byr bulan2. So, konon2 nk cari rumah sewa plak. Cari punye cari, survey pnye survey, hrge sewa same je mcm beli rumah sendiri. Maka kami decide duduk je rumah parents. Weekdays rumah aku, weekends rumah Mr.Fiance. Sementara aku nk abiskan Master and sementara kami masih bekerja di tempat yg same. Huuu. Mungkin rezeki nak kawen, tibe2 makcik aku nak jual rumah die kt Keramat. Rumah tu rumah Apartment. So, skang tgh dlm proses nk membeli rumah tu. Hrge affordable and aku rase murah sbb takkan ade hrge mcm ni kt KL. Hrp2 loan lepas laa. Risau jgk kot tak lepas. Hrp dipermudahkan. Klu btul tu rezeki kami, InsyaAllah lps kawen dah ade rumah sendiri. Klu bukan rezeki kami, ade laa hikmahnye kan. InsyaAllah. Doakan eh.

Baju Resepsi & Betandang
Yang ni blum settle lagi. Buat mase ni, k.Reen tgh bz dgn bengkel mekap die. And aku sgt berharap die akan update aku psl baju tu secepat mungkin. Risau jgk. Tggl 2 bln lebih lg kn. Huuu.

Pelamin
Utk belah aku, as per last discussion, consider ok. Cume kene double confirm design and tema. Ni pn kene tggu k.Reen jgk. Huuu. Utk belah bertandang, consider settle! Dah booked cume perlu konfem kan tema je nanti.

Dewan
Alhamdulillah, da bayar sume. Tggl nk konfem kan utk persiapan mlm sblm kejadian je lg. Lega sbb byk jgk aku spend utk dewan ni selepas bridal. Huuu.

Doorgift
Masih dlm pembikinan. Skang ni aku nk kene cri kotak je utk letak benda tu. Haih. Bile nk pegi nth. Mak dah bising! Hehehe.

Lain2
Mekap, henna, guestbook corner and candy buffet pun da selamat aku bayar. Tp takde laa bayar full payment. Cume last payment adalah mase hari kejadian. Hehe.



As of now, itu je laa update aku buat mase ni. Nanti aku update lagi eh. Btw, u can follow me at Twitter & Instagram (@adibahazlin) atau FB. See u in the next entry~





[notaku: 11 weeks to go. 81 days! Moga dipermudahkan urusan pernikahan kami. Amin]


22 comments:

cik mah said...

Adibah..nk tnyer...baju nikah dekat bak tu mahal x???beli siap ke tempah???dekat sngt ngan rumah cik mah....

a.d.i.b.a.h said...

Cik Mah: sy beli kain kt gulatis. Mse tu tgh sales. Then hantar jahit je kt Bak tu. Total skali dgn veil rm460 je. Puas hati! Awk bwk je design bju yg awk nk. Nnti die jahit kn. Hehe.

cik mah said...

Adibah....itu untuk berapa pasang ye..Lelaki n pompuan je ke????Lame x nk siap?

umi said...

tetibe rasa nak kawen jugak!! adoiii!! hehehe... semoga semuanya lancar dib :D

✿....rossa alina....✿ said...

huhuhuhuuu akakkkk..tbe2 kite plak yg berdebar2..padahal kite dah lepas dah..hehehhh.. :p

a.d.i.b.a.h said...

Itu baju perempuan je. 1 baju. Baju laki upah nye rm120 je. Tp klu tmbh sulam rm200. Tunang sy amik yg sulam. Hehe. Sebulan jgk siap sbb sy anta sebelum raya. Tp die xkisah awk nk bile2 as long awk bg date. Da lps raya ni xde laa bz sgt.

a.d.i.b.a.h said...

Haaa. Jom2 kawen skali! Hahhhaha. Amin. InsyaAllah. Tq.

a.d.i.b.a.h said...

Hahahahaha. Jgn laa cmtu. Akak dr xberdebar tibe2 berdebar. Isshhhh!!!

cik mah said...

Ooo yeker....tq2...ikut design jg ke harga?teringin jg nk p ctu....tp xmasuk2 lg kedai..hehehehe

ciksusu said...

dah byk progress tu ;)
harap semuanya lancar ye ;)

bintanghati said...

hai dibah ...

nk share la.. hiv test kite pun sama 3/9 kat klinik kesihatan puchong laaa...
hehe..

nnt rajin2 singgah ye

http;//iambintanghati.blogspot.com

cha said...

dh byk jugak settle tu u. semoga dipermudahkan ye.follow i kt twitter shaxoza :)

a.d.i.b.a.h said...

Depends kot. Design sy tu simple je. Cume mahal sbb kain sy mmg da siap beadings. Hehe. Pegi je, tnye2 dlu. Org2 kt situ peramah. Hehe.

a.d.i.b.a.h said...

Tu laa. Risau ttp ade. Hehe. Mudah2an majlis kite sume berjalan dgn lancar. :)

a.d.i.b.a.h said...

Hi awk! Hehe. Eh2 same laa. Date kawen kite pn same laa. Sep!!! Btw cane nk follow blog awk? Ke sy xjmpe button follow. Heeee.

a.d.i.b.a.h said...

Alhamdulillah. Moga2 dipermudahkan. Amin. Hehe. Baekk!! Nnti i follow. :)

cik mah said...

okay...tq dibah.....

a.d.i.b.a.h said...

Welcome cik Mah! :)

LEEZ said...

Kak dib...bab borg 2 kta sama.xde ayah...tp sy atok pon da xde..most complicated thing ialah kat pjbat agama ms nk anta borg nnt..byk cekadak!

LEEZ said...

Kak dib...bab borg 2 kta sama.xde ayah...tp sy atok pon da xde..most complicated thing ialah kat pjbat agama ms nk anta borg nnt..byk cekadak!

a.d.i.b.a.h said...

Ye ke Leez? Akak nnti pakai adik je. Hrp2 x complicated laa urusan nye. Hehe.

Anonymous said...

I'd like to find out more? I'd want to find out more details.


my weblog ... best cellulite treatment