f.o.l.l.o.w.e.r.s

Wednesday, September 28, 2011

Jodoh~

Salam to all. Good Morning.

Tibe2, aku teringat ape kwn aku tanye aritu. And the question is:

"Cane ko tau die tu JODOH ko? Ko yakin ke die JODOH ko? Plan mcm2 pastu tak jadi cane?"

Klu korg jadi aku? Ape korg nak jawab?

Bile fikir2, betul jugak soalan kwn aku tu. Tapi, siapa laa kite nak mempersoalkn kuasa Allah. Betul tak? Klu tak, takkan ade laa istilah, kite hanya merancang tp Allah yg menentukan.

Bagi aku, JODOH ni kite yg cari dan aku yg kene mintak kt Allah supaya dipermudahkan semua. Doa paling penting, sebab Allah akan makbulkan setiap Doa umatNya. Lgpn dalam lingkungan umur mcm aku skang ni, bg aku, aku dah pasrah dgn apepn dugaan. And dah tak larat nk mencari2. Alhamdulillah, so far semua dipermudahkan dan aku ade keyakinan yg die JODOH aku, insyaAllah. Tapi andai bukan JODOH aku, Allah tahu segalanye. Time tu mmg aku kene redha laa. Klu aku pakse jugak, tu kire dah melawan takdir Allah.

Soal JODOH ni hanya Dia je yg tau. Setiap hari aku doa supaya dipanjangkan JODOH dan dipermudahkan semua. Mudah2an. Amin.



[notaku: we need to discuss! keep it simple and sweet gitu]




Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

4 comments:

jat said...

jodoh... rahsia Allah kan semua ni. Allah dah tetapkan siap pjalanan hidup kita. lahir cr mn, besar mcm mn, hidup mcm mn, kawin dgn siapa, mati bila n mcm mn cara...


tp kita pun ada tugas kita jgk. setuju awk kata, kita yg cari & mtk dpermudahkan segala. kita kena usaha senang kata. tak ada yg dtg mgolek tnpa usaha, kan. dgn doa mmpu ubah segalanya biiznillah, dgn izin DIA.


& utk jwpn kpd soalan kwn awk, sy akan jawab, sy tak tahu dia jodoh sy tp sy yakin dgn ketetapan DIA. pcayalah, andai kita istikharah dgn yakin, kita akan yakin dgn kata hati kita & kita akan yakin dgn ketetapan-NYA.. (",)

aEn said...

semoga semuanyer dipermudahkan adib..memang xde jawapan klu org tanye cm tu kat kite..jd speechless kan..tp sebenarnyer Allah memang suruh kite berusaha..kite kene jadi baik kalau nk kan jodoh yang baik..kite kene jadi jahat kalau nk jodoh yang jahat..sebab dah tertulis wanita yang baik utk lelaki yg baik..begitulah sebaliknyer kan..

tp based on my experience kan..bile dia tu Allah dh tentukan untuk jadi doulmate kite..segala urusan Allah permudahkan..walaupun ade dugaan dan ujian..tp kite mampu untuk mengatasinyer..dan mungkin kerane niat jugak..klu kite berniat baik..tentu Allah akan perkenankan..

usaha..doa..tawakal..InsyaAllah.. =) ok saye terbebl panajang..haha

✿....rossa alina....✿ said...

akaakkkkkkk!!!da lame xsinggah sini..hehehehe..

kite doakan akak dengan BF akak bahagia k..n semoga kekal sampai bila².. :)

a.d.i.b.a.h said...

Jat: thanks for your comment! hehe. sgt setuju dgn pndpt awk. sape laa kite ni klu basic nye bukn dr Allah juga. insyaAllah sy akan berdoa tnpa putus kpdNya. seriously, risau tetap bermaharajalela, biase laa, syaitan kn. tp sy xbleh tumpas, kene tetapkan hati dan iman ni. moga Allah permudahkn jodoh kita. Amin.

Aen: aku suke ko bebel, sbb ko da "maju" dr aku. consider ko ade experience and aku sgt hrgai nasihat ko. dlm keadaan cani, mmg takut sgt. kitorg dah wat kptsn nk idup bersama, tp klu xkesampaian, hanye Allah je tau cane perasaan aku. support aku tau beb!!

Rossa: hehehehe. akak jrg update. byk benda nk update, tp xde mse nk taip. mane yg dan je. hehehe. btw, thanks so much dik. pray for our happiness eh. hehe.