f.o.l.l.o.w.e.r.s

Saturday, May 19, 2012

Bandung Trip : Day 3 & 4~


salam to all.

akhirnya tiba laa part terakhir utk Bandung Trip ni. letih aku nk mengarang ayat!! hahahaha. semlm tak sempat nk update. malas dan penat dan mengantuk dan blur. maka solution nye adalah tidooooooo. hehehehe. okay, mari smbg~


Day 3






keesokkan pagi nye, masing2 pun bangun awal jgk. sbb semangat nak jalan2 kt outlets. kali ni kami tak pakai supir dah. for your info, hotel kami tu dkt Riau. mmg berdekatan dgn Riau Junction dan juga Bandung Indah Plaza. jalan kaki sure sampai. and sepanjang jalan Riau tu mmg berderet2 outlets! antara outlets yg aku ingat:

1. Secret
2. Summit
3. Heritage

eh, nape ingat 3 je? hahahaha. adeh. serius byk gile outlets kitorg gi smpai kaki aku sakit ok! hehehe. kami kua dr hotel jam 9 pagi cmtu. breakfast dlu dan baru laa kami meneruskan perjalanan. Edo pn join jgk mase ni. hehe. best laa jln2, smbil melihat negara org. time tu baru laa rasa bersyukur nye duduk kt Malaysia ni. Alhamdulillah.

btw, sume outlets yg kami pegi jual benda yg same. antaranye ialah jeans, tshirt, kemeja, blouse, handbag, kasut dan mcm2 lagi. semua same je termasuk laa brand nye. brand ade mcm2. sume brand mahal2 pnye. aku tak brape tau sgt sbb jrg beli and masuk kedai branded2 kn. hehehe. tp ape yg aku bleh bgtau, every outlets ade price die sendiri. means, range harge sume same je. cume dari segi diskaun nye laa yg berbeza. korg jgn menyesal klu korg da beli baju kt kedai 1 tp mendapati kedai 2 lg murah. jgn sesekali menyesal ok!! hahahahaha. if korg nk outlets lg byk, pegi laa Dago jgk. melambak!! 

here is some tips jgk. aku just share je, tp sume nye terpulang pd korg ye. hehehe.

1. JGN sesekali makan or beli makanan kt tepi2 jalan! -- bukan tak bleh beli tp dikhuatiri tidak bersih. tu je. sbb org2 kt sane sanggup buat ape je utk dpt duit. phm2 laa maksud aku. but if korg nk try, sila kan. jgn menyesal klu kene cirit birit or demam kepialu or taun ye. 

2. JGN sesekali layan org yg jual2 yg suke follow2 tu! -- bukn ape, dikhuatiri kite akan berasa rimas dan rasa tak selamat. tu je. hehehe.

3. HARUS sentiasa ckp terima kasih dan senyum! -- itu kan 1 amalan yg baik. bru laa berbudi pekerti. org sane takde laa ckp kite sombong kan. hehehe.

4. HATI-HATI dgn beg dan duit mase shopping! -- mcm aku, siap beli sling bag before pegi sane. and mase bayar pun kire sorok2. maklum laa, jutawan kaaannn! hahahahaha.

5. STANDBY duit byk2 sikit supaya tak menyesal! -- hahahaha. situ ade ATM maybank. kt sane bii klu tak silap. bgtau je supir tu if korg nk gi ATM. so jgn risau laa if korg tak nk tukar duit byk2. withdraw je kt sane. tp dgn syarat dah aktif kan international banking. begitu jgk dgn kad kredit!





lps penat jln2, lapaaaar plak!! so Edo bwk kami makan kt 1 tmpt ni. restoran ala2 Full House jgk laa. cantik tmpt die. comey! makan western and makan nasi. klu korg gi sane, better try! name restoran tu Giggle Box Cafe & Resto. best2! korg tgk gmbr je laa eh. weee~









lps makan ni, kami decide pegi shopping complex sekitar hotel kami tu. masuk laa Bandung Indah Plaza tu. besar jgk. not bad. ala2 Jusco. mcm Wangsa Walk pn ade. situ mmg mcm2 kedai ade cume hrge mgkin lebih kurg je dgn Malaysia.  puas hati laa dpt jln2 byk tmpt dlm sehari. bessttt!!!


okay. cukup laa smpai situ aje. pendek kate, day 3 kami mmg sgt best! exercise kaki ok! mlm tu balik je hotel, aku siap wat spa treatment ok! tp massage kaki je laa. sakit sgt tak tahan. smpai nk pijak lantai pn tak bleh. huhu. mlm tu jgk kami packing siap2 trus sbb esok pg nye, awal pg kitorg nk gi airport. flite jam 8.30 pagi. huhu.


Total expenses for Day 3 = RP300,000 kot! hahaha. sebab aku tak beli sgt. kwn2 aku je yg borong. ade sorg tu abis RP1,000,000!! so klu nk puas hati bwk RM3k utk shopping SHJ!!!!





Day 4

it's time to go home! good bye Bandung! insyaAllah klu ade rezeki lebih, bleh datang lagi! weee~

hamikk kauuu!!!
posing depan Hotel Santika



tips lagi:

1. sediakan RP75,000 utk airport tax! -- kami spare kn RP100,000. mane tau kot terlebih ke kn. huhu.

2. da smpai Malaysia pun kene standby duit TAX jgk. and klu korg rase korg borong byk gile, standby je RM50. nnti mase org tu cek beg, klu dorg tgk byk je brg, dorg akan suro korg bukak and nk tgk ape dlm tu. so, if die tnye brape korg blanje, jwb laa SERENDAH2 yg boleh and biar laa LOGIK dgn benda yg korg beli tu. mcm aku, aku tak tau, itu pn aku kelentong jgk. aku ckp total sume RM900. dpt exemption utk 2 org, sorg RM400, kire RM900 tolak dgn RM800 tggl RM100 kan? tax yg kitorg kene byr adalah 30% dr RM100 tu. haaa, korg phm tak?? hahahahaha. kesimpulannye, pandai2 laa korg nk kelentong ye! goodluck!

kami smpai kt LCCT jam 11.40 pg waktu Malaysia. Alhamdulillah. unplanned vacation ni mmg best!! lps ni masing2 da kawen, mst susah dah nk travel lg. huuuuu~

okay laa, smpai sini je. for those yg nk gi Bandung tu, have a safe journey! enjoy laa dok sane and shopping laa smpai korg abis duit! heaven! hehehe. ingat pesan2 aku tu! ^_^




[notaku: buat kesayangan, sy happy sgt dpt travel dgn korg. best moment ever! maaf klu ade terkasar bahasa or ape2 kesalahan yg sy tak sedar wat korg sakit hati. sorry sgt2. hope our friendship stay forever even kite sume da kawen nnti. and hope kite dpt travel same2 lg bersama suami masing2, insyaAllah. love u guys so much!]


8 comments:

Cik Zimie said...

aah best.jelesssss.ok tu je nak ckp.bye hahaha.

terasa nak pergi bandung.sight seeing pun ok gak kan diba?:p

a.d.i.b.a.h said...

Hehe. Ok je Zimie. Situ nk santai2 jln2 ok laa. Cume xde pantai. Pegi Tangkuban Perahu tgk gunung berapi. Sure best! Hehe.

Btw, bju da siap!! See sempat kaaann? =D

.:shura shushi:. said...

Terasa RINDU nak pergi BANDUNG, actually Indonesia adalah tempat i nak pergi lagi..! dan lagi..! :) Pergi banyak kali pun TAK kesah :)

a.d.i.b.a.h said...

Tu laa. Kami pn hari2 dok sebut2 lg psl bandung. Rindu btul!! Hehhe.

aniQ said...

alaaaaaaaaaaaaaaaa.......dah balik dahh.....waaaaaaaaaa T_T

i'm sorry too. nak pegi lagi. sangat sangat sangat sangat sangat sangat.

love you sooooooooooo much!

a.d.i.b.a.h said...

Jom pegi lagiiiiiii~~~

cha said...

klau i pn tak berani nk beli tepi2 jalan sbb takut tak halal huhu. wah jutawan gitu. mesti puashati kn u shopping :D

a.d.i.b.a.h said...

Tu laa. Risau kn kebersihan jgk sbnrnye. Sbb tunang i pnye kazen dkt sebulan jgk msuk air kt hospital. Xnk laa cmtu. Takut. Hehe.
Haah jutawan tp sekelip mata je abis duit dah. Hehe.