f.o.l.l.o.w.e.r.s

Monday, December 10, 2012

Review #1 : Solemnization Attire

Salam semua.

Lame nye tak update blog. Hehe. Bru tau perasaan ex-B2B yg jarang update blog cane. Lps kawen mmg idup super bz pn. Hakikatnye tak de laa bz sgt, cume nk bukak laptop tu cm berat je. Dari mengadap laptop lame2 baik laa ngadap muke suami. Hehehe. Ok2, tak mau bebel2 sgt. Ni 1st review aku. Ni je yg terfikir buat mase ni. Gmbr softcopy dah dapat dah, tapi baaaaaaaaaaaaanyaaaaaaaaaaaakk sgt gmbr. Juling mata nk pilih utk album kawen. Hehehe.

ni laa full baju aku. ok x? 
lentik abis kaan? hahaha. i like!
Kain utk baju nikah kami beli kat Gulatis Jalan TAR.Mase kami pegi tu, mmg Gulatis tgh buat sales and rata2 kedai2 kain area situ tgh wat sales. Dan kami beli kain ni bulan Dec 2011, tahun lepas. Masuk Jakel, tp byk yg tak berkenan. Masuk Gulatis smpai rambang mata. Org ckp material kt Gulatis bagus and sebab tu mahal skit. Kt Jakel pn boleh dpt dgn harga yg murah, tp material nye tak sama dgn Gulatis. Itu kate org laa. Bagi aku kain mana2 pun same je, asalkan sedap pakai. Cume bukan rezeki Jakel laa mase tu sbb dah berkenan kt Gulatis. Hehehe.

Kami beli pakej pengantin punye. Beli awal sbb nak buat utk hantaran tunang, bulan Mac 2012. Harga nye, aku dah lupe sebenarnye, tp tak smpai RM1000. Klu tak silap RM900+ camtu. Dapat lace+lining and baju melayu. For me it worth it sbb lace nye super cantik. Klu tak silap Gucci Lace kot. Hehehe.

Bulan July kami hantar kt tailor. Kami memilih Bak House of Tailoring kt Jalan Gombak tu je. Hantar situ sbb dekat dgn rumah suami. Dan FYI, mak aku mmg slalu hantar tempah baju melayu adik2 time raya kt Bak tu. Hasil nye memang memuaskan. So, aku memang tak ragu2 pun. Mase tu suami ikot je ckp aku sbb biasenye die beli baju melayu yg da siap je. Hehe. Sebulan jgk kami tggu baju tu siap sbb hantar mase puasa. Tentu2 tailor siapkan tempahan raya dlu kan.
  
Bulan Aug, siap baju kami. Utk baju aku, aku sgt berpuas hati. Even tak penah anta jahit baju kt situ, tp hasilnye sgt awesome! Cume baju suami je. Actually, baju die ok je, cume nye tangan die buat pjg sgt. Sampai tertutup sume jari. Sebulan sebelum nikah, suami hantar balik mintak pendekkan sikit. Oh ye, baju suami bersulam. Cantik! Hehehe. Lepastu, veil nikah aku pun tailor tu buatkan skali. 1st fitting rase mcm, OMG! NAK KAWEN SKANG! Hahahahaha. Serious cantik, at least for me laa. Simple and nice. Tailor siap buatkan shawl utk aku. Happy sgt! Hehe. Oh lupe! Veil dgn shawl tu, kainnye aku beli separate. Chiffon, klu tak silap semeter RM20 cmtu kot. Hehe.

ni baju aku.
ni baju suami
Design baju aku, inpired by sys Liyana SCR (tq sys). 1st time tgk baju die, aku dah jatuh cinta. Mintak tlg ofismate aku, Ada, lukiskan sebelum pegi hantar kt tailor. Bile dah dpt hasilnye, takde laa 100% follow baju sys Liyana, tp ade laa 50% to 60% follow. Okay laa, yg penting kain flowy! Hehehe.

ni laa lakarannye. hehe. 
Overall, kami berpuas hati laa dgn Bak House of Tailoring. Boleh consider tempah dgn dorg lagi raya nnti. Hehehe.

upacara batal air sembahyang 
Total damage = RM1560+
RM900 (kain) + RM460 (upah jahit baju aku) + RM200 (upah jahit baju suami siap bersulam) 

Next review?? Maybe Mekap or HB kot. Tungguuuuuuuuu~






6 comments:

cha said...

Cantik u. I pun beli baju nikah kt gulatis jalan tar hee sama. Yup ramai i dgr org ckp baju kt jakel kualiti tak sebagus gulatis sbb tu situ kain murah sikit and selalu sale giler2. Itu org ckpla i psl kain takdela tau sgt haha

Baju husband u pn nice. Tp baju u lg lawa :D

a.d.i.b.a.h said...

Eh same!! Give me 5!!! Hehe
Haah. Tu laa. Lgpn mmg xberkenan sgt kain2 kt Jakel. Tu yg trus beli je kt Gulatis. Hehe.

Tq u!! Suke jgk baju i. Xtau laa bile nk pakai lg. Hehe. Maybe jd baju turun temurun laa kot. Hehe.

Zimie said...

gold gitu kan. zimie time sanding tema gold hehe. btw nice colour diba :)

khadijah said...

adibah memang jakel kualiti sangat terok walaupun aritu dija pilih yang antara termahal kat jakel tapi kain dia macam pecah2 dan maik senang tertanggal, nasib dah pakai masa akad nikah tak nampak sgt, jgn la beli kat jakel walaupn promosi hebat gila..hee congratz dear kita same2 dah brgelar isteri semoge bahagia hngga ke syurga..amin

a.d.i.b.a.h said...

Tu laa. Gold! I like gold. Tp sbnrnye cm xbrape nk match dgn husband sbb die sume gold. Sy ade putih. Tu yg veil dgn shawl beli kaler gold jgk. Hehe.

a.d.i.b.a.h said...

Oo ye ke. Tp baju awk cantik laa dear. Oren gitu. Hehe. Xpe nasib dah lps. Baju tu lps ni wat bju raya laa Dija. Hehe. Congrats utk awk jgk! Amin. :)