f.o.l.l.o.w.e.r.s

Sunday, July 5, 2015

Pengalaman Mengandung

Salam semua.

Sorry for the long silence. Ohh aku tak beranak lagi. Tgh tggu hari, tu yg rajin nk update. Boring jgk menunggu hari ni, bile laa baby nk kua. Hehe.

Harini nk cite psl pengalaman mengandung. Mmg btul lain org lain pengalaman. So ini pengalaman aku. Saje aku nk coretkn dlm ni supaya jd kenangan. Tak tau bile Allah akan bagi lg rezeki mengandung ni. Apepn, syukur sgt pd Allah sbb bagi aku merasa nikmat mengandung ni. Alhamdulillah.

Aku dpt tau aku mengandung pd Nov 2014, btul2 lps aku konvo MBA. Bak kate kawan aku, Alin, die rase aku mengandung lps konvo. Tup tup, masin mulut die. Hehe. Bile org tnye mcm mane aku mengandung, demi Allah aku takde jawapan utk itu. Sume ni keajaiban Allah dan tentunye rezeki dr Allah.

Aku dan suami mmg byk kali dah try to conceive. Tp btul laa, klu dah tertulis bukn rezeki, maka takde laa. Aku dan suami sebenarnye dah tahap redha dan serah bulat2 sume kt Allah. Boleh dikatakan tak mengharap teruk2 dah laa mcm sblm2 ni. Smpai tahap klu ade, ade laa. Takde cube je lg smpai Allah bagi.

2 minggu sblm aku tau aku pregnant, aku balik kpg arwah ayah aku. Saje laa melawat atok dan nenek. Kebetulan mase tu kaki aku dah lame sakit, mcm sengal2 gitu. Aku tnye kt Mak Ngah psl tukg urut. Mgkin rezeki aku, tukg urut tu free. Sebenarnye, mkck tu mak bidan jgk kt situ. So aku pn berurut laa. Nenek mintk urut peranakan skali. Mase tu aku layankn aje laa. Sbb aku dah penah berurut peranakan skali tp mcm takde pape perubahan pn. Hehehe. So kalini kene urut lg. okay, this is real pnye urutan peranakan, tak same dgn 1st time aku urut dlu. Kalini sakit jgk! Hahaha. Layan!

Dipendekkan cerita, lps pd tu period aku delay. Dr sblm kawen smpai laa lps kawen, period aku mmg regular. On time, takpun lewat sehari atau awal sehari. Kebiasaannye tak lari jauh and tak penah delay lg laa. So mcm pelik laa kan tetibe tak period2. Aku syak sbb berurut tu, mane laa tau sbb berurut tu buat period aku tingtong. Aku tnye kwn2, dorg ckp klu berurut laa period kua awal. Hmm. Musykil disitu. Dlm ramai2 kwn yg aku tnye, ade sorg je yg suro aku buat UPT. Tp mase tu aku takde laa amik port sgt. Sbb bulan tu tak gigih pn TTC. Hahaha. Delay dekat seminggu jgk, last2 aku buat UPT laa jgk. 

Date: 07 Nov 2014. Time: after 2pm

Mase tgk je result ni, mmg menggeletar laa 1 badan. Terus menangis time tu jgk sbb tak caye dgn ape yg aku nmpk. Selama aku buat UPT ni tak penah lg dpt clear double line. Selalu mmg -ve. Hehe. Lame jgk aku bertapa dlm bilik air kt ofis tu. Bagi suami gmbr ni, die tnye ape tu? Hahahaha. Maafkan suami aku. Mgkin jgk mase tu die tgh byk keje and jd blur. Hahahaha. Aku bgtau die aku pregnant! Suami mmg speechless dan tak tau nk re-act mcm mane. Die abis keje je kitorg trus gi klinik utk konfem kan. Yes! Mmg sah aku pregnant! Mase tu mmg suami isteri blur abis laa. Tak tau ape nk buat. Balik rumah termenung jap. Hahahaha. Ye laa, benda unexpected! Yes, sgt2 tak disangka. Itu laa rezeki dan keajaiban Allah. Kuasa Allah mengatasi segala kemungkinan! Tp jgn anggap sbb berurut tu aku mengandung. Sbb nye klu kire cycle, mase berurut tu aku dah 2 weeks dah. Pendek kate, rezeki Allah yg mmg aku tak jangka.

Lps pending beberapa ketika, terus ajak suami buat solat syukur. Alhamdulillah. Finally Allah makbulkan doa kami. Mase tu kawan2 ofis, rata2 kawan whatsapp and family dah tau. Cume mak dah pesan jgn hebahkan lagi sbb benda baru kan. Awal2 ni mcm2 boleh jd. Alhamdulillah, terlalu ramai kwn2 yg tumpang gembira dan doa yg baik2 buat aku dan baby.

Mengandung mmg best sgt sbb ramai sgt org concern dgn keadaan aku. Syukur dikelilingi insan2 yg positive. Tp awal2 pregnant aku diuji. Aku alah teruk jgk laa. Makan je muntah. Tak boleh bau tumis2. Tak boleh bau perfume. Makan benda manis2 je lalu. Plastik mmg sentiasa menemani aku tak kire kemana je aku pegi. Alahan aku teruk smpai tahap kt mane2 pn boleh muntah! Hahahaha. Tgk makanan mmg kembang gile tekak. Mase tu Allah je tau. Hari2 nangis kt suami sbb tak larat asik muntah je. Suami byk bg semangat kt aku. Suami laa yg melayan segala keinginan aku. Mak dan adik2 pn selalu tlg masakkan makanan yg aku lalu nk makan.

Alhamdulillah, masuk je kandungan aku 4 bulan. Alahan dah beransur. Tp makan still memilih lg. Takde lg mengidam2 ni. Yg aku ingat, benda2 manis je aku lalu nk telan. Sampaikan 2 kali aku kene buat MGTT tu. MGTT tu minum air gula laa. Hehehe. 2 kali minum air gula, tp Alhamdulillah result okay. Aku takde kencing manis. Tp berat naik mendadak jgk lps pd tu. Mase alahan turun 3kg, tp bile dah okay, hamikk naik smpai 5kg! Hahaha.

Kirenye, masuk bulan ke5 tu aku dah stabil laa. Dah boleh makan, dah boleh masak utk suami dan badan rase cergas skit laa. Alhamdulillah sepjg pregnant ni aku takde mengidam sgt, apetah lg mengidam benda2 pelik! Hahaha. So far, makanan ape yg terlintas kt fikiran aku, mesti tibe2 je ade depan mata. Kdg2 kebetulan je. Alhamdulillah, syukur jgk laa dipermudahkan utk aku. Hehe. 

Oh ye! Mase kandungan 4-5 bulan cmtu, doc detect aku placenta previa stage 3. Aku penah buat entry psl PP ni. Korg cari laa ye. Hehe. Mase tu sedih sgt sbb takde harapan nk bersalin normal. Tp doc ckp jgn risau sbb awal lg ni. So aku amalkan segala tips yg ade. Alhamdulillah skit2 uri aku naik. Doc ckp, ade mase lg and aku keep continue ape yg perlu aku buat. Alhamdulillah, finally uri aku naik jgk. Mase tu syukur sgt2. Ye laa, mmg niat dr awal nk bersalin normal klu Allah izinkan. Happy sgt mase tu.

Sepanjang aku mengandung ni, Alhamdulillah byk yg berubah. Financial pn bertambah baik. Pendek kata, rezeki anak tu mmg wujud. Brg2 anak pn senang je beli and dpt. Rasa cinta kt suami kian bertambah sbb konon mase ni laa nk manja2. Nnti anak dah keluar, manjakan anak plak. Hehe. Suami byk sgt bantu aku dan manjakan aku. Mmg seronok laa pregnant ni. Layanan bagai puteri raja! Hehehe. Aku bersyukur jgk suami aku dpt kerja ikot normal hours. Mmg byk mase aku dpt spend dgn die compare to keje sblm ni. Pegi balik keje same2. Alhamdulillah.

Aku rase, masuk je 7 bulan, rase tak larat tu dtg. Makin naik bulan, makin tak larat. Berat sgt perut. Mase tu jgk strecthmarks melata satu badan. Pdhal awal2 clean and clear badan aku. Hahaha. Tak pe laa, demi anak. Aku redha. Nnti ikhtiar laa cara lain bg hilang strecthmarks tu. pesan siap2 kt suami, ni laa pengorbanan seorang isteri dan ibu. Cewaaahh! Hehehe.

Kesimpulannye, mengandung ni seronok. Mmg aku doa sgt2 kt Allah supaya bg kawan2 yg blum mengandung ni rase pengalaman mengandung. Indah sgt walaupun kdg rase mcm tak larat dah nak bwk perut! Hahaha. Ujian dan dugaan mengandung ni lain2. Korg kene laa rase sendiri. Skang dpt enjoy berdua, silakan. Hehe. Itu bru pengalaman mengandung, blum lg pengalaman beranak. Fuhh! Tu kene tggu aku beranak dlu laa eh bru aku cite. Hehehe.

Okay, smpai sini dlu. Aku tak beranak lg wpn skang dah 39 weeks 4 days. Semlm checkup doc ckp mcm overdue je. Suke hati laa nak! Kasi ibu beraya dlu pun okay jgk! Hehehe. 

Dikesempatan ini, aku nk ucapkan Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin. Rebut lah beribadat di 10 malam terkahir ni. Moga korg beroleh keberkatan Allah. And tolong doakan moga aku selamat beranak ye kwn2. Hehe. Tq❤️

Bye2. Tata. Salam. :)

8 comments:

Hana Syed said...

Haha tak sangka boleh baca sampai habis. Pepun tahniah dan semoga dipermudahkan segala urusan..

indok asaliah said...

alhamdulillah, seronok baca.... alahan teruk jugak eh...ingt kan kita je tak bole bau perfume....anyway moga dimudahkan semua usrusan ye Kak Dib! :)

a.d.i.b.a.h said...

Hehe. Tahniah sbb berjaya bace smpai habis. And thanks for reading :) insyaAllah, mudah2an dipermudahkan. Amin. :)

a.d.i.b.a.h said...

Haah teruk jgk alahan. Lupe plak, perfume pn xbleh bau sbnrnye. Mmg loya je. Hehe. Waa dah ade isi jgk ye? Tahniah2! Jage diri baik2 ye. :)

InsyaAllah moga dipermudahkan. Amin. Tq2 :)

mamaorg said...

seronok bara entry ni. Part dilayan macam princess tu mmg idaman semua isteri..kiki..btw moga writer dipermudahkan bersalin, ibu dan anak selamat

Nor Syaza Samsudin said...

Apa tips untuk naik kan uri? Saya pun doc detect uri di bawah tapi kandungan baru 2bulan.

Poliklinik Az-Zaara said...

Dapatkan pemeriksaan antenatal dan 5D ultrasound di Poliklinik Az-Zaara.

5D scan (RM160) + 2D early scan to confirm date + 1 Keping Gambar Berwarna = Harga Promosi RM 75 (kandungan 11-14W)

5D scan (RM160) + 2D Growth Scan + Gender Scan (RM55) + 1 Keping Gambar Berwarna + CD = Harga Promosi RM120 (kandungan 24-32W)

5D scan (RM160) + Detail scan (RM150) + 1 Keping Gambar Berwarna + CD + Full report = Harga Promosi RM200 (kandungan 18-24W,max 28W)

PM kami/ Call/whatsapp kami di 03-42663686/011-52300300

https://www.facebook.com/poliklinikazzaaraampang/

MaMa Chantique said...

Teruk juga alahan tu yer...masa saya anak first and second tak de alahan..masuk anak ketiga dekat je ngan hubby terus rasa loya...hehehe..mujur lah hubby penyabor...

Jom Semak 10 Makanan Terbaik Menaikkan Bacaan HB Ibu Hamil Supaya Dapat Elakkan Anemia