f.o.l.l.o.w.e.r.s

Wednesday, August 5, 2015

Kronologi: kelahiran Aysara Najla Mohd Naim

Salam semua.

Seperti yg korg sedia maklum, aku selamat melahirkan puteri sulung seberat 3.05kg pd 20.07.2015 (Isnin) secara czer di Hospital Pusrawi pd jam 9.04 malam. Aku lahirkan Aysara masa kandungan aku genap 41minggu 1hari. Overdue 8 hari dr EDD sepatutnye iaitu pd 12 Julai 2015. Apepun, Syukur Alhamdulillah semuanye baik2 shj wpn pd awal kelahiran ade komplikasi skit.

Sebelum aku terlupa, aku nak coretkan pengalaman bersalin Aysara sbg kenangan. Moga ade rezeki utk merasa lg nikmat mengandung dan melahirkan. Amin. :)

17 Julai 2015 (Jumaat)
- mase ni raya pertama. Org sebok beraya tp aku sebok melayan perut mengeras. Smpai 1 time aku tak tahan sgt, aku msg doc aku. Die suro pegi hospital utk buat CTG. Perut aku mengeras and baby gerak slow je. Sape tak risau kan? Terus pegi emergency. Buat CTG, tp heartbeat baby laju. Doc ckp balik dlu, minum air masak byk2 then lg 2jam dtg blk utk buat CTG. Selepas 2jam, aku dgn suami dtg blk utk CTG. Alhamdulillah heartbeat baby ok and back to normal. So, kami pn balik and tido. Hehe. Punca heartbeat baby laju mase tu mgkin sbb pemakanan. Ye laa, raya pertama kan. Mcm2 aku makan! Hahaha.
- actually lepas checkup hari selasa (14 Julai 2015), mmg ade vaginal discharge. Lendir coklat. Tp doc ckp keep monitor je and if turun darah cpt2 dtg hospital. Aku pn keep monitor je laa. Lendir tu on off keluar. So takde laa risau sgt sbb takde darah turun and aku mmg takde rase nk beranak pn lg. :)

18 Julai 2015 (Sabtu)
- meneruskan hari raya kedua mcm biasa. Cume nye kami tak kemana pun. Mertua balik Terengganu. Kami packing beg sbb plannye nak balik rumah sewa esok. Oh, aku dgn suami berkampung kt rumah mertua sejak awal puasa lg, kononnye nk standby laa sbb anytime baby keluar. Dr rumah mertua dekat skit nk gi hospital. Hehe.

19 Julai 2015 (Ahad)
- packing and kemas2. Then balik rumah sewa. Mase ni aku dah rase sakit. Cume sakit yg boleh ditanggung laa. Tp tibe2 perut mengeras balik dan baby pun kurang aktif. So, kami pun pegi emergency lg and buat CTG. Again, Alhamdulillah baby ok and doc ckp dah start ade contraction which is aku pn ade jgk rase wpn tak brape sakit sgt. Doc tnye nk admit ke nk tggu sakit? Aku tnye doc, agk2 boleh bersalin esok ke? Die ckp depends and die nasihatkn rehat kt rumah. So, kami pn balik rumah. Mlm tu mmg aku dah stat rase contraction dah tp aku still dpt tdo nyenyak lg. Hahaha. 

20 Julai 2015 (Isnin)
- sepatutnye aku kene serah diri utk induce. Msg doc, die ckp dtg je anytime. Suami kerja. So tinggal aku sorg kt rumah. Mmg aku nk tinggal konon nk kemas rumah sblm serah diri. Plannye, adik aku yg akan bwk kn ke hospital dan suami akan dtg lepas abis kerja. Tp kuasa Allah jgk, pagi2 lg aku dah rasa sakit. Contraction yg sgt kerap. Tak silap aku selang 5 minit. Fuhh! Mcm tu rupenye sakit contraction. Tak keruan oii! Hahaha. So dlm pkul10 cmtu adik aku amik kt rumah. Sempat jgk tggu mak masak soto. Makan dlu sblm serah diri. Hehehe. Dlm pkul12 cmtu aku rase cm sakit sgt dah. Terus suro adik aku anta gi hospital. Mcm biasa, terus ke emergency and kalini btul2 kene admit. Masuk kt labor room, nurse suro tukar baju. Mase tu Mak yg temankan. Tp Mak aku plak terlebih nerves dan die mintak suami aku yg dtg temankan. Tak lame lepas tu, suami aku pn smpai. Dgn suami boleh laa manja lebih skit kan. Hahaha. 
- masa aku admit, doc aku baru je balik sbb die bru lepas sambut 1 kes. Dipendekkan cerita, lps aku solat zohor, midwife dtg utk cek bukaan. Bygkn laa tgh contraction, pastu kene seluk plak. Fuhh rase nk sepak org! Hehehe. Midwife cek, baru bukak 1.5cm kate nye. So die ckp die akan tlg bukak bg smpai 2cm. Ape nth dikorek2 nye maka dpt laa 2cm. 
- lps kene seluk tu, aku berehat laa sambil layan contraction. Dlm pkul4 lebih gitu, aku gi laa toilet. Aku perasan ade lendir hijau+kuning. Mase ni mmg cuak jgk sbb aku rase baby mcm dah berak. So aku panggil laa nurse. Nurse bg aku pad supaya senang nk tgk discharge tu. Mase tu aku bru lepas bersihkn laa lendir tu, so yg tercalit kt pad sikit sgt. Midwife dtg tgk die ckp tu discharge biase je. Aku rase mcm tak je. Silap aku kt sini, aku tak consult dgn doc aku. Aku layan je sakit contraction and dgr ckp midwife.
- dlm pkul7 lebih, aku bangun and ready2 nak solat maghrib. Mase ni kt pad tu penuh jgk laa lendir hijau tu. Mase ni aku nekad dah, lps solat aku akan call doc aku. Elok lepas aku solat maghrib and tgh tadah tgn nk berdoa, doc aku pn smpai. Die dtg sbb ade sorg lg patient die kene induce. So die standby utk patient yg tu. Dlm mase yg same, die mgkin jgk nk monitor perkembangan aku. Doc mintk nk cek bukaan. Die selak kain aku die tgk lendir hijau dah byk. Automatic die ckp baby dah berak ni. Dgn muke yg sedikit cuak doc mintk izin kami suami isteri utk proceed to czer sbb bukaan still 2cm lg. Perasaan aku mase ni a bit relief laa sbb sakit contraction tu bg aku sakit sgt2! Mase ni bru laa aku tau aku ni takde laa kuat sgt! Hehe. Bile doc bgtau baby dah berak and kene czer, suami aku sedih. Bile tgk die sedih, dgn aku skali laa meleleh2. Smpai skang tak tnye kenape suami sedih. Tp aku rase mesti laa sbb risaukan baby. Hehe. Mase ni rase lega sgt sbb tetibe doc dtg and nk cek. Patut nye doc akan dtg esok hari nye. Mmg Allah nk tlg kami jgk laa. Alhamdulillah. :)
- so procedure utk czer dipersiapkan. Mase ni aku tak tgk jam pun. Yg aku tau, aku ditolak masuk ke OT, kene tggu pakar bius jap, ade mcm2 penerangan and byk benda kene sign. Sblm ditolak masuk OT tu, nurse bg jmpe suami. Mase ni cume dpt ckp, mintk maaf dan tolong doakan aku dgn baby selamat. Aku nmpk jam kt bilik OT tu pkul830 mlm mase aku kene bius tu. Lame jgk oii proses nk membius ni. Sblm kene bius tu still kene layan contraction lg. Fuhh mmg mencabar sgt rase.
- lepas bius dah sebati kt badan aku, oh half body ye, terus doc stat membelah perut aku. Fuhhh! Terasa jgk laa perut kene rodok! Aku rase mcm kene goncang je badan aku mase tu. hehehe. Mase ni sbnrnye aku dah mamai2 jgk. Mgkin sbb letih. Aku dgr skit2 perbualan doc. Dgr jgk pembantu doc tgh sedut taik baby. Doc bius ckp jgn bg baby nangis dlu. Tp anak aku ni keluar2 je terus nangis. Tu yg kene cepat2 bwk ke NICU. Sbb nye bile die nangis, paru2 akan mengembang, so kuman najis tu senang masuk ke paru2. Klu salah, tlg betulkan ye. Mase dgr anak menangis tu, Allah sebak nye hati. Aku sempat menangis sbb tak caya anak yg ditunggu2 akhirnye keluar jgk. Alhamdulillah syukur. :)
- patutnye ade skin to skin, tp disebabkan anak aku ade komplikasi, maka tak dpt nk skin to skin. Aku dpt cium anak aku sekejap je then terus kene bwk lari gi NICU. Lps anak aku keluar, aku dah stat pening2 dah. Doc bius inject ape nth trus aku tertido. Sedar2 aku dah kt luar bilik OT. Bile kene sorong keluar utk pegi kt wad je, aku tgk semua family tgh tggu aku dgn baby. Family aku ade. Family mertua pn ade. Disebabkan anak kt NICU, semua tak dpt nk tgk anak aku. Kirenye mlm tu aku tdo tanpa baby disisi. Sedih rase hati. :(

Kesimpulan yg aku buat sendiri;
1. Kene always consult dgn doc especially klu ade tanda2 yg meragukan
2. Kalau dah overdue, pergerakan baby WAJIB dikire ye. Mmg baby akan kurg aktif sbb ruang dah tak brape nk ade. Kalau perut mengeras pun boleh consult dgn doc terus. Sebarang vaginal discharge pun kene monitor jgk. Klu ragu2, tlg laa contact doc trus ye.
3. Ape yg midwife ckp, jgn percaya bulat2, still kene rujuk doc pakar
4. Aku dgn suami syak midwife yg cek bukaan tu terjolok skit air ketuban. Nasib baik tak terus leaking. But still bahaya laa. Bygkan dr pkul2 smpai maghrib lendir hijau tu non-stop keluar. Nauzubillah nasib takde benda buruk jadi. Nk blame org pn no point skang ni sbb benda dah jadi. Hrp kwn2 lain alert laa ye. :)
5. Rezeki stp org lain2. Ni bahagian aku. Ni cerita aku. Aku merancang nk natural and normal birth, tp perancangan Allah lebih hebat. Ade hikmah disebalik semua ni. Aku dgn suami redha. Jnji anak selamat.

Hari ke7 haritu, suami dah cukurkan kepala anak aku. Dan nama diberi, Aysara Najla Bt Mohd Naim. Aysara bermaksud yg kaya, Najla bermaksud yg baik keturunannya/mata yg cantik. Bile digabungkan, ia bermaksud anak yg memudahkan. Ini hasil rujukan dr ustazah, kwn kpd kwn aku. Moga Aysara jadi anak yg solehah buat ibu dan papa. Aysara pengikat kasih syg antara aku dan suami. Alhamdulillah, syukur atas kurniaanMu yg amat berharga ni. InsyaAllah akan kami jaga sebaiknye berdasarkan landasanMu. :)

Nanti aku cerita plak pengalaman anak masuk NICU ye. InsyaAllah. :) Anak aku berada di NICU selama 4 hari. Hari ke5 baru aku dpt pegang and tdo dgn baby. Hari ke6 aku dgn baby dibenarkan discharge. Alhamdulillah :)

Nnti aku smbg ye. Wassalam :)

8 comments:

Diyana said...

Congrats Diba...
Selamat b'pantang (^_^)

a.d.i.b.a.h said...

Thanks 😊

shura shushi said...

Congrats Diba, lain orang lain bahagiannya, selalu POSITIF okay :))

Selamat berpantang

IMaH said...

Alhamdulillah...Tahniah!

a.d.i.b.a.h said...

Btul2 :) thanks Shura :)

a.d.i.b.a.h said...

Terima kasih :)

Hana Syed said...

alhamdulillah yang penting semua selamat. Selamt berpantang jg!

a.d.i.b.a.h said...

Terima kasih kak Hana :)