f.o.l.l.o.w.e.r.s

Tuesday, August 11, 2015

4 hari di NICU

Salam semua

Spt yg aku janji, nak share plak pengalaman Aysara masuk NICU.

Disebabkan aku overdue selama 8 hari, Aysara dah berak dlm perut which is dlm kategori Fetal Distress. Sepatutnye, mase Aysara ditarik keluar dr perut, doc tak nak bagi die menangis dulu. Tp Aysara ni sgt aggresif org nye. Keluar je terus menangis.

Lepas Aysara keluar, doc bwk lari ke bilik belakang. Aku dgr lg bunyi mcm kene sedut. Mase tu pakar bius sibuk call Paed yg on call utk observe Aysara. 2-3 org jgk laa die call tp sume amik mase nak smpai ke hospital. Mujur ade sorg Paed yg available and Aysara terus kene tolak ke NICU utk pantauan. Sebelum tu, nurse singgah dlu kt aku and suro tgk rupe anak. Aku sempat kiss je and terus nurse tu lari bwk Aysara ke NICU.

Hari 1st and 2nd, Aysara ok cume tak brape nak stabil. Suami aku yg turun tgk Aysara. Suami ckp mcm2 wayar ade kt badan Aysara termasuk tiub oksigen. Mase ni, Paed ckp heartbeat die laju, pernafasan pn laju. Bantuan oksigen dipasang utk tlg Aysara bernafas dgn betul. Mase ni suami sedih sgt tgk Aysara mcm tu. Dlm mase yg same, nurse pesan perah susu sbb hari ke3 dah boleh stat feeding.

Maka, gigih laa kami suami isteri perah susu. Tp sbb aku tak penah bg Aysara direct feed lg, aku assume susu lambat sikit nk keluar. Ade tu ade, kolestrum yg kuantiti nye sgt sikit. Sedih sgt mase ni :(

Hari ke3, nurse dtg kt aku and tnye psl susu. Aku ckp dah perah tp tak banyak. Mgkin die ckp dgn Paed kot yg aku takde susu lagi. Nurse tu dtg balik dan mintak izin nk bagi susu formula kt Aysara. Mase ni lg laa sedih. Dah laa tak dpt nk direct feed Aysara. :( Bile nurse tu buat penerangan sume, lega sikit bile dgr dorg pakai tiub, tak pakai puting. So dgn berat hati aku pun izinkan. Takpe laa, asalkan anak kenyang. Aku tak boleh nk direct feed lg sbb faktor pernafasan Aysara. Hari ke3 tu tiub  oksigen tu baru je bukak and dorg nk monitor pernafasan Aysara without oksigen plak.

Mase aku dgn suami turun tgk Aysara, Aysara tgh tdo. Nurse ckp die bru lepas susu. Tu yg tdo lena. Nurse yg jaga Aysara ckp, Aysara ni seorang yg sgt aktif. Menangis pn kuat and jenis tak give up punye org. Adeh. Ikot sape laa awk ni Aysara. ;)

Hari ke4, nurse panggil aku turun utk try direct feed Aysara. Dgn rase excited, aku pun turun ke NICU. Hehe. Alhamdulillah, bru dpt peluk Aysara for the 1st time. Kecik nye anak ibu tp kemain pjg kaki. Hehe. Mase ni Aysara tdo. Puas kejutkn Aysara, die taknak bangun. So 1st trial nk direct feed tak berjaya sbb Aysara tak bangun. Hahaha. 

Hari ke5, pagi2 aku dah turun ke NICU utk direct feed Aysara, again! Hahaha. Nerves mase ni sbb die mmg tgh nangis nk susu. Alhamdulillah, berjaya! Sume nurse puji Aysara pandai hisap susu! Good job anak ibu! Yay! Hehehe. Dlm mase yg same, dorg pantau jgk pernafasan Aysara. Ade sorg nurse ni sembang2 dgn aku, mcm2 die share psl breastfeeding. Seronok dgr. InsyaAllah moga dipermudahkan urusan penyusuan aku ni. Niat dah psg dr awal dah. :)

Habis menyusukan Aysara, aku naik atas semula. Tgh rehat2, tetibe doc aku dtg. Die tnye nk discharge bile? Aku ckp tak kisah terpulang pd doc. Doc ckp tggu laa baby sbb baby dah stabil dah, dah boleh direct feed. Aku ok kan aje. Doc ckp klu takde pape Aysara dah boleh naik atas tdo dgn aku harini. Bile dgr tu, semangat btul aku! Tak sabar nk tggu Aysara naik. Hehe. Tak lame lps tu, nurse plak pggil aku, die ckp Paed ade kt nuseri klu aku nak jumpe. So aku pun pegi laa jumpe dgn Paed tu. Alhamdulillah good progress laa yg aku dgr dr Paed tu. Dah xray paru2 Aysara, takde pape and kuman2 sume dah takde. Die pn ckp Aysara dah boleh naik dah anytime from now. Alhamdulillah! :)

Tggu pnye tggu, ptg tu Aysara naik duduk sebelah aku. Alhamdulillah lega rase. Elok je die tdo. Ptg ke mlm bilik aku penuh dgn family. Sbb dorg pn 1st time dpt tgk Aysara. Untung jd cucu sulung, semua org syg. Hehe. Alhamdulillah. :) Mlm tu aku dpt laa tdo dgn nyenyak. Aysara bangun menyusu kejap je lps tu die tdo smpai pagi. Hehehe.

Hari ke6, Alhamdulillah aku dgn Aysara dah boleh discharge! Yay! Pagi2 aku dah bangun siap2. Tak sabar dah nak balik. Ye laa dekat seminggu duduk hospital, mmg mati kutu rase nye. Dgn baby takde dgn aku. Suami pun nak kerja tak senang hati sbb anak kt NICU. Hehe. Settle segala urusan bayaran semua, kitorg pn balik rumah. Yay! Alhamdulillah. :)

Kesimpulan yg aku bleh buat:
1. Kalau dah overdue tu, tolong laa jgn STRESS mcm aku! Hahahaha. Serius aku ckp overdue ni stress. Mmg laa org ckp takyah fikir sgt, pegi laa beraya dulu. Oii mase tu nak beraya pun dah tak larat. Makan mane boleh byk2 dah, ruang dah takde. Hahaha. Stress sbb asik tnye je bile laa baby nk keluar ni, heartbeat baby ok ke ni, harini mcm kurg gerak laa and plg best org asik tnye je, DAH BERANAK KE? Haa mane laa tak stress kan! Hahahaha.
2. Alhamdulillah Aysara sgt kuat org nye. Die tak cpt mengalah same mcm die menangis skang ni. Hahahahaha. Suara die mmg 1 Kpg Pasir ni dgr laa klu die nangis! Tone nangis Aysara senada dan nyaring! Hahaha
3. Aku diuji dgn dugaan ni, Alhamdulillah Aysara takde jaundice. Pdhal aku darah O. Selain minum susu kambing dgn amik Salindah mase pregnant, mgkin atas izin Allah jgk. Allah mgkin nk ringankan sikit urusan aku. Alhamdulillah syukur. ;)
4. Again, jgn stress ye klu susu sikit mule2. Mmg mcm tu laa awal2 penyusuan. Alhamdulillah jgk suami byk sgt2 bantu dan bg semangat kt aku. Lucky sgt aku dpt suami yg sgt supportive. Untung Aysara ade Papa yg best! :)

Hari 1st dgn 2nd balik rumah, kami 1 rumah jd panda. Hahahaha. Aysara meragam je sepanjang malam. Alhamdulillah hari ke3, Aysara tido. Caranye, menyusukan die sambil baring. Aku sbnrnye scary jgk nk mengiring ni, tp try je laa. Alhamdulillah okay. Skang ni siang Aysara berjaga, tghari tdo kejap, malam tido smpai ibu nk bg susu pn die tak nak. Dpt laa ibu tido kejap, dgr die nangis skit trus bagi susu and die tdo balik. Alhamdulillah :)

Ok laa. Smpai sini dlu. Klu ade benda nk share lg nnti aku update ok. Hehe. Thanks for reading! :)

4 comments:

InaYusoff said...

dunia berubah 36 darjah kan bila ada anak..hihih...

okey..
lepas ni nak amalkan salindah dan susu kambing..
jaundice anak dulu teruk...
sebulan lebih baru elok..

a.d.i.b.a.h said...

Haah, btul2. Sgt2 berubah. Hehehe.

Hehehe try laa ye. Kite pn xsure sbb tu atau x. Apepn sume atas izin Allah jgk kn. :)

misz sheyla said...

oloh....sedihnye...xthn kalau tgok baby berwayar2 kt badan... tpi Alhamdulillah la baby kuat...seronok kan first time dpt peluk...semoga Aysara sentiasa diberi kesihatan yg baik...semoga jadi anak yg solehah..amin

a.d.i.b.a.h said...

Tu laa. Mmg sedih pn tgk anak berwayar2. Paling best dpt peluk Aysara. Hehe. Amin, insyaAllah mudah2an. :) thanks awk ;)