f.o.l.l.o.w.e.r.s

Tuesday, May 15, 2012

Bandung Trip: Day 2 #1~


salam to all.

okay, aku nk sambung lg cite psl Bandung. hehehe. rindu plak tetibe! haih. layaaannn~

before aku bebel pjg2, meh aku nk cite dlu cane tibe2 kitorg nak gi Bandung. cani, kitorg mmg ade plan nk jln2 sblm masing2 kawen. kesayangan aku ade 6 org termasuk aku. but unfortunately, 2 kesayangan kami dah plan nak berkahwin dlu. jadi plan jln2 mcm tergendala sebentar. ye laa, sdey sbb tak cukup korum kn. hehehe. lps tu aku sje je tgk2 promosi Air Asia tahun lepas. ye diulangi, tahun lepas (2011) dlm bulan Oktober cmtu. tgk pnye tgk, trus aku roger2 kwn2 aku termasuk laa yg nak/dah kawen. so selepas beberapa sesi perbincangan, akhirnye kami decide utk pergi jgk but without Et and Cikyah. ye laa, dorg dah/nk kawen dah time tu and tiket thn dpn nye (2012). dah tentu2 mase tu dorg berdua dah berlaki kan. so, dorg tak bleh nak decide. maka dgn gagah berani, aku pun booked trus tiket ke Bandung. oh ye, mase tu aku dgn Ayush tak tunang lagi. but we've discuss jgk dgn bf masing2 sblm beli tiket and both of them agree nk ikot skali. ye laa, bleh jd body guard kitorg kn. selamat skit. hehehe. and mase tu pn mmg aku dgn Ayush dah ade plan nk bertunang and kawen. so kami nekad nk gi Bandung atas tujuan nk shopping! hahahaha.

okay2, total tiket aku dgn Ayush is rm620. maknenye rm320 sorg. sbb nye kitorg hanye dpt hrge promo time pegi je. time blk kitorg amik hrge biase. yg lg 4 org, Ea, Bee, Reza and Mr.Fiance dpt hrge promo, pegi balik rm270 sorg. so settle bab tiket. itu cite thn lepas tau! hehehe. for your info, kitorg pegi ni mmg redah je sbb Ayush dah penah pegi. so ade laa guideline skit2 Bandung tu cane. and Ayush jgk booked kn hotel tu. hotel tu best sbb tgh2 Bandung, dekat dgn Riau Junction and Bandung Indah Plaza. factory and branded outlet pun dekat je dgn hotel and kami jln kaki je redah sume outlet2 tu. hehehe. ok2, dah pjg dah cite ni. kesimpulannye, tiket flite mmg kitorg dah beli awal2 and kitorg redah je. takde pakej2. hehehe.


Day 2

telur yg unik!


okay. mlm sblm tu Edo ade rekemen sorg supir and kitorg trus set dgn supir tu nk mintk die bwk kitorg jln2 and ade kt hotel jam 9 pg. so, pg tu, supir smpai dm pkul8.30 and mase tu kitorg tgh breakfast. perghhh! awal gile si supir ni dtg kaann. hehe. ok, abis je breakfast, trus kitorg jmpe dgn supir tu. kitorg panggil die Pak Boyan. hehehe. so, our 1st destinantion is Pasar Baru! weeeee~

sesampai je di Pasar Baru, pak Boyan tu trus bwk kitorg gi kedai Vogue. haaaa, rambang mate aku ok!! rambang mata sbb cantik! mase tu mmg tak reti nk kire and tak tau mahal ke murah sume kain2 tu. hahahahaha. yg pasti sume lace kt situ sgt cantik!! huhu.

cari je kedai ni. aku rekemen laa jgk sbb lace die jual murah compare kedai lain.
mule2 bajet cm nk survey je dlu. skali bile tgk2, dah terberkenan laa plak kn. hahaha. trus telek2 hrge and bincang2 dgn Mr.Fiance. die ckp klu dah berkenan amik je laa. so, aku ape lg. trus grab kain utk baju melayu. aku beli utk 14 org, 8 belah mak and 6 belah ayah. semeter ialah RP14000 bersamaan dgn RM5+. mule2 beli ni aku dah silap dah. sbb aku silap tak tnye bidang brape. aku ingatkn bidang 45 sbb slalu gi dgn mak aku mmg mak aku beli bidang 45. rupenye kt sini kain die sume bidang 60! adeh. dah membazir disitu. tp tak pe laa. da beli dah pun kaaan. hehehe.

and aku sempat jgk grab lace+satin utk family aku. buat baju raya tahun ni merangkap baju bertandang nnti. hehehe. Alhamdulillah mak dgn adik2 ske cume nye diorg ckp dah mcm pengantin laa plak. errkk! takpe laa, bukan slalu ade kain cmtu kaan. glamer kau nyahhh!! hehehe. lace tu aku dpt RP25000, bersamaan dgn RM8+ semeter. murah kan? serius cantik kain tu! nk tgk? ermm. nnti time raye aku tunjuk kt korg k? hehehe.

so,kt situ aku dah belanja sebanyak RP1,450,000 bersamaan dgn RM480++ jgk laa. berbaloi2 aku rase!! puas hati. tp mase tu risau jgk sbb bru settle baju melau je. baju perempuan tak cari lagi. duit makin susut. adeh! lps beli tu, aku and Mr.Finace pusing2 laaa. sbb situ lebih kurg je dgn Wakaf Che Yeh. hehehe. pusing2, jmpe kedai yg jual kain sulam reben mcm baju raya family aku thn lps. tp stok tak byk and hrge cm agk mahal laa jgk. sbb aku cadang nk bg kain sulam reben dkt mkck2 aku. tp disebabkan kesilapan pd awalnye, aku terpakse cut cost kt baju perempuan. haih. sdey jgk.

kitorg jln2 lg smpai jmpe Ayush and her fiance kt kedai New Angle. they bought baju nikah yg sgt cantik!!!!! sumpah sgt puas hati tgk beads die. u will look super gorgeous with that baju nikah yang! hehehe. oh! kt Vogue td, her fiance beli sampin songket. asalnye hrge songket tu RP400,000. mahal laa jgk. tp lps nego2 dgn tokey die last die bg RP280,000 semeter! haaa, ape lg, trus dorg grab. kire lebih kurg RM100 semeter. kt KL tak dpt derr!! quality kain cantik tuuuu! hehehe. so kt New Angel ni, Mr.Fiance pnye turn plak grab baju family die. seriusly kain baju melayu yg die pilih sgt cantik!! nmpk sgt berkualiti. tp hrge mahal laa skit. klu tak silap RP80,000 semeter. so kt situ mmg die dah spend about RP1 million jgk laa utk baju family die. tp berbaloi sbb kain cantik and lace yg die pilih pun cantik. hehe. glamer laa raye nnti! weee~

kt kedai tu mmg aku tak jmpe baju yg aku nak. and after that aku discuss blk dgn Mr.Fiance. sbb da jmpe yg murah utk kain sulam tu, tp stok and kaler plak tak byk! sdey gile! huhu. then aku decide nk pegi kt kedai 1st tadi, Vogue, utk borong baju perempuan plak. so, kami trus gi kt situ and trus mintk ape yg aku nak. aku pilih lace yg hrge RP20000 semeter and Alhamdulillah ape yg aku request tu dpt even kain da abis berpapan2. hahahahaha. bagus bdk tu! so, utk 2nd time ni aku da pandai skit laa kan. hehehe. aku amik 3.5 meter lining dgn 2 meter lace. total aku dpt utk 1 lace+satin ialah RM25++. murah tak?? hehehe. utk kali kedua aku abiskan sebanyak RP1,400,000 bersamaan dgn RM470+ utk 14 org pnye baju. Alhamdulillah. mission accomplished!! ^_^

kegemukan melanda!

brg2 yg di borong!
settle bab kain ela, kami pusing2 cari telekung and kebaya kain batik. i bought 2 telekung for my mom and auntie. and 1 kebaya kain batik utk my pengapit! hehehe. legaaa! sume dpt! legaaa~

mcm dah pjg sgt je kn? adeh. nnti aku smbg lagi eh. sbb day 2 ni mmg seharian kami jln2 pusing Bandung. sure korg muntah2 bace entry ni. hehehe. ok bye~




11 comments:

hanisah said...

satu kata je nak cakap..JELOUS..hahahaha

a.d.i.b.a.h said...

Hehehehehehe.

aniQ said...

adibah borong banyak gile!!!!!!!!!!
berpapan-papan kain die angkut..hahahaha..
senyum lebar je tokey Vouge neyh...

a.d.i.b.a.h said...

Tokey je senyum lebar! Org yg borong dah monyok sbb da x jutawan dah! Hahahaa.

Cik Zimie said...

ada souvenier untuk saya tak?hahaha

bestnyaaaa gila bandung.nak jugak!:p

a.d.i.b.a.h said...

Hehehe. Ole2 jgn ditanye, mmg x dan nk beli sbb duit abis kt shopping. Hehehe.

azalia hjsalleh said...

bila pegi nie??
lya pegi 3-6 mei ritu

hanisah said...

ruginya tak kirim dengan kak dib!

cha said...

mmg sgt2 berbaloi ok. murah gilerrrr

a.d.i.b.a.h said...

Azaliah: pegi 10-14Mei aritu. hehe. nmpk entry awk psl Bandung! tp da blk sini bru perasan. hehehe.

Hanisah: nk kirim? waaaaa. penuh beg!! hahahaha.

Cha: sgt berbaloi2!! bessttt!!

.:shura shushi:. said...

Bila ke Bandung, lokasi Pasar Baru adalah WAJIB dikunjungi :) Eh ada satu kedai di situ jual baju kurung+kebaya+kaftan READY MADE, cantik..! cantik..! jumpa tak???